Класически български филми | Виртуален Свят

Класически български филми

 1. Преброяване На Дивите Зайци (1973)

Сатирична комедия, насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората при комунизма. Ръководени от чиновника Асенов в разгара на земеделската работа, от село Югла тръгват да преброяват дивите зайци в землището. Макар, че всичко се върши със старание, броят на зайците остава неизвестен. В село Югла пристига статистикът Асенов с младия си помощник Трифонов.

 2. Опасен Чар (1984)

Комедия, в която главният герой се препитава чрез най-различни измами. Обикаляйки из цялата страна, той омайва доверчиви жени с предложения за брак и в изобретателността си стига дотам, че когато милицията започва да го издирва, се обявява за умрял.

 3. Оркестър без име (1982)

„Оркестър без име“ започва като непретенциозна комедия, която обаче засяга и драматични теми като приятелството, любовта, изкуството, съзряването. Четирима млади мъже – Велко (Велко Кънев), Филип (Филип Трифонов), Павел (Павел Поппандов) и Гошо (Георги Мамалев) имат различни професии, но са свързани от голямата си любов към музиката. Цяла година репетират, за да пробият в Златни пясъци през лятото.

 4. С деца на море (1972)

Децата решават да разнообразят игрите си, като се занимават с фотолюбителство. Така, без да искат, нарушават плановете на техния съсед от София чичо Манчо, който е в командировка с чужда жена. Чичо Манчо прави няколко неуспешни опита да вземе фотоапарата с компрометиращата снимка.

 5. Войната на таралежите (1979)

„Войната на таралежите“ е български сериен филм (комедия, детски филм) от 1979 година на режисьора Иванка Гръбчева, по сценарий на Миряна Башева и Братя Мормареви. Оператор е Яцек Тодоров.

 6. Куче в чекмедже (1982)

Малкият Митко – Миташки по цял ден стои сам вкъщи. Родителите му са разведени. Той живее при майката, а тя е на работа. Остава само телевизията, която излъчва емисии за гибелните последици от ядрената война, за маневри с бойни самолети и танкове. Между две такива предавания едно дете, заспало на пода, сънува своята единствена мечта – рошавото си куче. Това е всичко което то обича и иска да притежава. Заедно с двама негови приятели си купуват куче – Рошко за два лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета. И понеже е общо притежание кучето поред квартирува във всяко едно от децата.

 7. Дами канят (1980)

Чаровен инструктор по шофиране след развода си се отдава на лекомислени авантюри. И въпреки че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани. Младият почитател на любовните афери има инцидентни проблеми с ревниви съпрузи, но много по-сериозни са проблемите му с преследващите го влюбени жени.

 8. Топло (1978)

Живущите в една кооперация искат да си прокарат парно отопление. Намират трима майстори, подписват договор и дават предплата. Майсторите пробиват дупки по стените, подовете и таваните, обръщат всичко наопаки и изчезват. Потърпевшите ги откриват в затвора. Договарят се с директора на затвора тайно да пуска майсторите, за да завършат работата си, а гражданите по ред да дежурят вместо тях в килиите. Работата е свършена, но в един момент на подсъдимата скамейка се оказват директорът на затвора и тези, които са искали да обезпечат топлото си за зимата. За всеобщо облекчение съдът издава оправдателна присъда, като взима предвид безкорстните им подбуди, а и някои от членовете на съда също искат да си прократ парно…

9. Да обичаш на инат (1985)

Радо Пешев е шофьор на камион, с който разкарва плодове и зеленчуци. Има 14-годишен син – Пламен и добра съпруга. Пламен случайно разбира, че баща му прави „черни“ курсове и се занимава с незаконни сделки. Това предизвиква конфликт между тях. За да спечели отново доверието на детето си, Радо прави опит да се откаже от досегашния си начин на живот. Но се оказва, че не е лесно да излезе от „играта“.

10. Таралежите се раждат без бодли (1971)

Един филм за група десетгодишни деца, които отстояват независимостта си в училище, на улицата и вкъщи. Начините им да се противопоставят на жестокостта и да преодолеят липсата на разбиране са толкова изобретателни, че те в края на краищата успяват да направят за посмешище родителите, учителите си и своите съседи.